Škola čichu ČR

Škola čichu ČR

Škola Čichu je unikátní roční vzdělávací cyklus, zaměřený na náš čich a jeho poznávání a rozvíjení.

Koná se od září 2020 do června 2021 vždy jeden víkend v měsíci, tento ročník již po jedenácté.

Přesný termín prvního setkání bude zveřejněn během května 2020 s ohledem na vývoj situace epidemie koronaviru v ČR.

Přihlášky a informace na emailu info@rafaella.cz nebo petra@rafaella.cz

Víkendové setkání pravidelně jednou za měsíc, během celého ročního cyklu projdeme význam a funkci čichu, naše smysly a jejich význam, budeme pečovat o rozvoj Vašeho čichu a poznáte sami sebe skrze vůně a jejich příběhy. Naučíme Vás používat vonné látky v běžném životě tak, aby se stal krásnějším, projdeme historii vonných látek od počátků až k dnešku, směry užívání vůní přes lékárenské po parfumerské.

Témata, která spolu projdeme:

Základních 5 smyslů a jejich funkce na kvalitu života, možnosti jejich ladění.
Čich jako nejstarší smysl člověka, jeho funkce, význam. Čichové orgány, anatomie čichového ústrojí, propojení čichu a chutě, možnost probouzení a kultivace čichu.
Vůně a člověk – individualita, vnímavost na vůně a pachy, sociální vztahy mezi lidmi, emoční ladění, koncentraci.
Biologická aktivita aromatických látek, atraktanty, feromony,
Vůně a emoce, aromaterapie a aromapsychologie.
Příroda jako tvůrkyně vůní versus syntetické vonné látky.
Historie vonných látek, tři pilíře v dějinách významné pro používání , vnímání a šíření vonných látek. Proměny vonných světů během historie, od apoték k parfumerii, od vykuřovadel k difuzérům, od přírodních vůní ke komerční syntetické produkci a zpět.

Formy používání vonných látek pro tělo – lihy, oleje, tuhé parfémy, hydroláty, vonné koupele, vonné soli, mýdla, vlastní vonná kosmetika. Formy používání vonných látek pro prostory – difuzéry, vykuřovadla, vonné tyčinky, aromaspreje.

Nejstarší vonné kultury – starověké kultury, Egypt, Mezopotámie, Judea, Arábie, Indie, Čína, Japonsko, Mayové, Aztékové. Vůně a Evropa – středověká Evropa, Itálie, Francie. Rozdíly mezi uměním používání vůní Východu a Západu. Vonné rituály v toku dějin.

Dělení vonných látek, ženské, mužské, afrodisiaka. Základní principy tvorby vůní pro osobní potřebu – vonná pyramida.

Umění vůní Rafaella – autorský celek šestnácti barevných a vonných linií, skrze které poznáváme sami sebe, svůj čich a své potřeby.

Vůně a my – individuální probouzení čichu, nalezení vlastního vonného typu, vonných favoritů a podoby, v které přinesou největší užitek.

Pracujeme s esencemi nejvyšší kvality z ověřených zdrojů a s vlastními výrobky Rafaella.